Back

Washburn Lofts, 4th Floor

A poorly conceived renovation had concealed much of the authentic industrial character of this loft, located within a historic mill building on the Minneapolis riverfront. The client hired MSR to remove all traces of the previous renovation to create a home that would be true to its setting and better-suited to the client's tastes and lifestyle.

New, simple, modern additions complement the old mill’s re-exposed concrete shell and a graffiti-covered brick wall. An enclosed box in the center of the loft houses more quiet functions, including a study (that doubles as a guest room with a Murphy bed concealed in the millwork), bedrooms, and bathrooms. The open living and dining area and adjacent kitchen provide space for entertaining and offer stunning views of the Mississippi River. High-quality, neutral material choices provide consistency throughout the space, from the bleached wood floors and tiled bathrooms to the white walls contrasted with dark-stained oak millwork.

Next Case Study