Archives

  1. The Rivers 5th Floor Condo

    This end-of-corridor unit features three exterior walls with exposures to the north, east, and west and views of the Mississippi River. This configuration allows natural light to flood the space and provides a continual visual connection to the landscape. Project success involved full engagement by the design team, contractor, and client.

  2. City of Minneapolis Public Service Building

    A design collaboration between Henning Larsen and MSR Design, the new City of Minneapolis Public Service Building provides Minneapolis citizens with a customer-centric experience as the new public service face for the city. Situated next to City Hall, the building helps create a contemporary workplace for city business that reflects the diversity of Minneapolis. It introduces a wholly reimagined public service model. The design features innovative collaborative workspaces, integrated sustainability, and access to daylight as a contributor to a healthy work environment. It is truly a building for everybody. The design invites the public into the building by placing public functions towards Government Plaza. Taking inspiration from the city’s abundant parks and lakes, the design incorporates open community space at street level, gesturing towards City Hall and activating the adjacent plaza. The new building’s main entrance is oriented to minimize wind exposure, with its massing and façade oriented to optimize daylight.

     

     

  3. Missoula Public Library

    The new building houses four other community organizations (MCAT, Families First Learning Lab, SpectrUM Discovery Area, and the University of Montana Living Lab) to create a library, museum, and science and community center that blends Missoula’s rich heritage with world-class innovations all under one roof. The design process involved an intensive week-long visioning session with leadership from the library and partner organizations to establish project goals and guiding principles. The main floor offers a marketplace with a cafe, retail store, new library materials, and the audiovisual collection; a makerspace; MCAT’s high tech production studio, equipment check-out services, and sound booths; a teens’ area; and the University of Montana Living Lab. Focused on children, families, and play, the second floor houses the Hank and Nancy Harrington Children’s Library, Families First Learning Lab, SpectrUM Disovery Area, and a mix of collaborative learning spaces shared by the partner organizations. The third floor includes a demonstration kitchen, reference services, fiction and nonfiction collections, a business center, and genealogy center. The top floor provides spaces for public engagement and gathering and access to an exterior patio.

     

     

  4. RIDC Mill 19

    Mill 19 is a living emblem of Pittsburgh’s transformation from its industrial steel-making past to a future of sustainable advanced manufacturing. In a bold approach to adaptive reuse, the design viscerally interweaves new space for the city’s robotics industry within the industrial ruins of a decommissioned steel rolling mill. A post-industrial promenade welcomes the public through a linked series of compelling exterior experiences framed between the monumental 1,360 foot-long existing steel superstructure and three multi-tenant tech buildings sited within. The Mill 19 project accomplishes impressive levels of experiential, sustainable performance and public access within the financial constraints of a speculative core and shell commercial development.

  5. Olbrich Botanical Gardens Frautschi Family Learning Center

    This new education center and greenhouse enhance learning opportunities related to sustainability and garden stewardship within a nationally-respected and locally-beloved botanical gardens. Focusing on low impact to the watershed, the project contributes to the client’s goal of becoming internationally recognized as a leader in environmental education. The new buildings complement the existing campus’s Prairie School style architecture with low visual impact to gardens.

    The design features a 60,000-gallon underground cistern beneath the learning center that captures rainwater to provide 75% of the water needed for the greenhouse, eliminating the need for a stormwater retention pond on site. The new, highly-efficient smart greenhouse features a hydronic radiant heating system, misting system for localized cooling, automated roof vents, and BAS control. Certified LEED-NC v.3 Platinum and designed to use 61% less energy than the baseline, the learning center features a hydronic radiant floor system and a PV solar array on the roof.

  6. Four Seasons Private Residences

    Located on the top six floors of Minneapolis’s new Gateway Tower, these new condos complement the building’s hotel and office space. The Four Seasons Hotel is the first five-star hotel in Minnesota, and the residences are designed to match that standard of luxury. Condo design options include two palettes: the Nordic palette, a calming, refreshing take on modern Scandinavian design; and the Urban palette, a sensuous, glamorous, more urbane scheme. The design features local materials (selected within a 500-mile radius) and natural, healthy, sustainably sourced materials. MSR Design also designed and selected all furniture and art work used in the public spaces, sales center, and model home. We are also currently designing one of the three penthouse condos.

  7. Project for Pride in Living & Clare Housing Bloom Lake Flats

    Bloom Lake Flats is an affordable housing complex with 50% of the apartments dedicated to people living with HIV/AIDS. The project was developed through a partnership between Project for Pride in Living (PPL) and Clare Housing. Bloom Lake Flats provides 42 efficiency dwelling units for residents who earn 15% of the area median income and 1-, 2-, and 3-bedroom apartments for residents earning 30% of the area median income. The complex features spaces for supportive services, including a community room, a yoga room, onsite management and case worker office, and a nurse’s office. Also includes an outdoor green space and a play area.

  8. Washburn Lofts Condo

    This home in the Washburn Lofts renovation focused on making the home function well for entertaining. The new owners regularly entertain large groups; but like most homeowners they wanted the home to feel intimate and warm when it is just the two of them. The living room, dining room, guest suite, and media room were completely remodeled and the kitchen was relocated. The new owners also added a walk-in pantry, a wine room, a bar, and a laundry room. In the primary living areas, walnut paneling and cabinetry was chosen to continue the shelving kept in the library, while the concrete floors were ground down to change the luminescence of the concrete.

    Kitchen cabinets were salvaged from the previous primary and service kitchens for use in the laundry room and the new pantry. The media room and guest suite switched places to provide a direct connection from the guest bedroom to the guest bathroom. The former flour mill’s exterior walls were uncovered to let them become an important part of the home’s décor.

    MSR Design selected new furnishings, lighting, and rugs for the entire home, provided guidance on placement of art and where to place future artworks, and worked with a steel fabricator to design new large-scale art pieces for the entry.

  9. Fayetteville Public Library

    This expansion to a community library, originally designed by MSR Design, redefines the traditional public library model, providing enhanced educational opportunities, services, and innovative programming for all ages. The expansion follows the sloping topography sited below the existing building to create a three-sided courtyard with local plantings that serves as a new public gathering space.

    The addition includes a 700-seat, flexible event center that serves as a full-function auditorium; additional meeting and group study spaces; greatly expanded youth services; an innovation center with audio recording studio, video recording studio, editing suites, virtual reality studio, photography studio, a simulation lab, and a fabrication and robotics lab; an art and movement room; an expanded children’s library; a private teens-only lounge and gaming center; a green roof; a commercial teaching kitchen for cooking classes and food production; and a deli that serves the community.

  10. Beacon Interfaith Housing Collaborative Lydia Apartments

    This expansion and renovation to a 3-story affordable housing building adds 40 new dwelling units in a 6-story addition. The existing 40 dwelling units were remodeled as well as all the common spaces including a new integrated front entrance, reception desk, elevator, and bike storage area, as well as a larger, upgraded community kitchen. New staff office space and office space for the support services and property management providers were also added. Programs provided to residents living at Lydia support formerly homeless residents in finding work, building life skills, learning job skills, and managing substance use disorders and mental health issues.

    The 6-story addition builds on the building’s mid-century quality by composing a strongly vertical addition that compliments the horizontality of the original building. The addition was pushed back away from the street to provide a more gracious front yard buffer along a busy street. The ground floor contains a glass pavilion that allows visual transparency through the building. The parking court behind the building was sized to meet the needs of the staff, residents, and visitors by successfully appealing to the city to lower the required parking count to match real needs since almost all residents walk, bicycle or use public transit. The apartments come completely furnished with linens and personal care products, since many residents are transitioning from homelessness.