Back

Hennepin County Library–Maple Grove

Responding to the community’s desire for a gathering space and seizing the potential of the site, MSR designed this new library as a pavilion in a park.

The seamless design fully integrates the library and park, while a lake provides renewable, hydrothermal energy for the building. The design integrates outdoor views and spaces (such as a reading porch) to create a strong inside-outside relationship and extend the experience beyond the library walls—connecting residents to information, the outdoors, and the larger community. The building was designed in accordance with the B3 State of Minnesota Sustainable Building Guidelines.

 “The long winter must feel a lot shorter in the dynamic and surprising spaces in this branch built for one of the fastest growing Minnesota communities.”
Library Journal Library by Design Supplement
Next Case Study